medalia-onoare
  • REGIA: Peter Calin Netzer
  • SCENARIU: Tudor Voican
  • PRODUCATOR: Karl Baumgartner, Liviu Marghidan, Ada Solomon
  • IMAGINE: Liviu Marghidan
  • DISTRIBUTIE: Victor Rebengiuc, Mircea Andreescu, Mimi Branescu, Gabriel Spahiu
  • TITLUINTERNATIONAL: Medal of Honor

Actiunea acestui scenariu se petrece in Bucuresti, in 1995, la 50 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Ion, fost contabil, este casatorit cu Nina, cuplul avand un singur fiu, Cornel emigrat in Canada. Fiecare convorbire telefonica a lui Ion cu Cornel este doar o noua cearta legata de decizia sa din 1989 de a anunta militia despre intentia fiului de a fugi din tara. Acest eveniment petrecut in urma cu sapte ani a afectat iremediabil relatia lui Ion cu Nina, ea practic nevorbind cu el de atunci. Batranul accepta implicit aceasta situatie, singura lui dorinta fiind sa pastreze aparenta de normalitate in fata celorlalti.

Intr-o zi, Ion primeste prin posta o Medalie de onoare acordata cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la incheierea Celui de-al doilea razboi mondial. Scrisoarea care insoteste medalia pomeneste despre fapte de arme deosebite. Stiind ca nu a facut nimic care sa-l indreptateasca sa fie considerat un erou, Ion nu-i spune Ninei nimic si vrea sa afle ce se intampla, mergand la Asociatia Veteranilor si la Ministerul Apararii si chiar incercand fara succes sa vanda medalia la un amanet. O functIonara grabita a ministerului il expediaza pe Ion spunandu-i sa pastreze linistit medalia, eroarea acordarii ei fiind exclusa. In continuare, nestiind ce sa creada, Ion incearca sa-si aminteasca evenimente din razboi citind scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis in acea perioada Ninei. Una intre scrisori pomeneste despre un episod din august 1944 in care el si alti doi camarazi au tras cu un tun asupra nemtilor care se retrageau.

Batranul il viziteaza pe unul dintre participantii la acele evenimente care ii confirma cele intamplate: e posibil ca obuzul sa fi lovit un obiectiv important pentru nazisti. In mintea lui Ion se face o legatura intre acel incident si acordarea medaliei si curand el incepe sa creada ca a facut cu adevarat ceva glorios in razboi. De aici si pana la a purta medalia in piept nu mai este decat un pas. Statutul de erou il trezeste pe Ion la viata. Acum este momentul in care poate indrepta toate lucrurile care nu merg in viata sa : relatia cu Nina, cea cu Cornel, precum si lipsa caldurii din bloc. Lucrurile merg din ce in ce mai bine pentru Ion fiind invitat chiar la o intalnire cu presedintele tarii care ii multumeste pentru ce a facut pentru tara. Batranul foloseste momentul cum poate mai bine: Nina reincepe sa vorbeasca cu el iar, in urma cererii lasate de el presedintelui, se da drumul la caldura in bloc. Cornel este in continuare suparat, dar macar pare ca in sfarsit poate sa stea de vorba cu el.

Norocul lui Ion se schimba dramatic cand primeste o scrisoare de la Ministerul Apararii, anuntandu-l ca acorarea medaliei a fost o greseala. Pastrand secretul asupra scrisorii si negasindu-si linistea noaptea in pat, Ion incearca sa convinga autoritatile ca este un erou care a fost grav nedreptatit prin retragerea medaliei. In timp ce Ion se plimba inutil pe la Asociatia veteranilor, fosti camarazi aflati in spital si Ministerul Apararii, vestea ca, dupa sapte ani, Cornel vine in vizita in tara impreuna cu familia il motiveaza si mai mult sa recastige dreptul de a purta medalia. Innebunita de insistentele si incapatanarea lui Ion, functIonara Ministerului pune doi soldati sa-i ia medalia din piept, umilindu-l inca o data. Ion rataceste pe strazi fara tinta, in vreme ce CORNEL a ajuns deja la Bucuresti. Negasind alta solutie, Ion cumpara o medalie de la un amanet si merge sa-si intalneasca fiul cu speranta ca statutul sau de erou va determina o impacare.

Umilinta lui Ion este completa cand Cornel ii spune ca medalia este una fara valoare, iar nepotul sau pe care nu l-a vazut niciodata si care nu vorbeste romaneste o considera un obiect de joaca. Lui Ion nu-i ramane nici macar sa planga caci trebuie sa pozeze pentru panoul de onoare al blocului.

Lasă un comentariu