trainspotting

Momentan nu exista imagini atasate galeriei curente

Bazat pe popularul roman omonim al lui Irvine Welsh, “Trainspotting”-ul lui Danny Boyle, este mai mult decat amuzant, dar, in acelasi timp, teribil de trist. Urmareste indeaproape un grup de prieteni, dependenti de heroina, din Edindburgh, pe masura ce acestia incep a-si pierde, gradual, controlul aspura vietii.

Mark Renton (Ewan McGregor,”The Island”),care in repetate randuri a incercat sa se lase de droguri…nereusind insa. Spud (Ewen Bremmer,”Julien Donkey-Boy”),care isi ia tot timpul teapa. Sick Boy (Jonny Lee Miller,”Plunkett and Macleane”),un tanar, nelegat inca de heroina, dar cu o admiratie pentru Sean Connery. Tommy(Kevin McKidd, ”After Life”),ce da dovada de o oarecare inteligenta, care crede ca un concert Iggy Pop e mai bun decat sexul. Begbie (Robert Carlyle, “Riff-Raff”),un personaj cu serioase probleme de comportament si cu o puternica dependenta alcoolica.

Fiecare dintre cei 5, sunt in etape diferite ale dependentei, motiv pentru care “Trainspotting” e structurat ca un colaj cu scene individuale. Una dintre ele, il prezinta pe Mark incercand sa se lase de droguri. Se refugiaza intr-un apartament abandonat si se incuie pentru a rezista tentatiei de a iesi, gasindu-si, totodata o alta ocupatie. Exista si o alta secventa, unde Mark il viziteaza pe Tommy, incuiat de asemenea si el intr-un apartament, dar cu o cu totul alta idee in cap. Mark incearca sa il inveseleasca, dar realizeaza ca Tommy renuntase de mult la orice speranta. Tot Mark, mutandu-se la Londra, in speranta de a incepe o noua viata, este vizitat de Begbie, cautat intre timp pentru implicare intr-un jaf armat si de Sick Boy, care il trag inapoi pe Mark intr-o lume a exceselor.

“Trainspotting” se incheie cu o “nota de subsol”. Tuturor le este data o a doua sansa la viata, dar doar unul dintre ei profita de acest lucru. Avand in vedere actiunea din prima jumatate a filmului, mesajul din “Trainspotting” este unul cu mult mai nihilist decat optimist.

Filmul a dobandit faima international dupa lansarea lui la Festivalul de Film de la Cannes, in mai 1996. Marii distribuitori s-au ingramadit sa puna mana pe drepturile de a publica filmul, restul fiind istorie. In prezent, “Trainspotting” este considerat de multi drept chintesenta filmului cult al anilor ’90. In 1999 ocupa locul 10 in top “100 cele mai bune filme britanice”, al celor de la British Film Institute, in timp ce in 2004, filmul a fost votat ca cel mai bun film scotian al tuturor timpurilor. “Trainspotting” a fost niminalizat la trei categori de Academia Britanica de Film in 1995, printre care John Hodge, cu cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun film al anului, Hodge castigand la categoria sa, fiind nominalizat si la Oscar. Ewan McGregor a fost numit cel mai bun actor de London Film Critics Circle, BAFTA, Scotland Awards si Empire Mgazine.

Unul din motivele cheie ale succesului acestui film il reprezinta impecabilitatea de care adat dovada in a combina comedia cu drama. Directorul de imagine Brian Tufano a capturat “coolness”-ul insulator al dependentei de heroina intr-o asa maniera, incat multi au crezut ca filmul promoveaza ceea ce initial tintea sa descurajeze.

Ca si in cazul lui Tarantino, cu Pulp Fiction, filmul este sustinut de o puternica coloana sonora, precum:”Born Slippy”-Underworld, “Final Hit”-Leftfield,”For What You Dream Of”-Bedrock,”Temptation”-New Order,etc.

Lasă un comentariu